Bezdětnost ve středním věku - Kaprálková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Bezdětnost je v dnešní společnosti vzrůstajícím fenoménem, přesto je stále považována za vybočení z normy a ve společnosti je stigmatizována. Společenský tlak ohledně založení rodiny je vyvíjen především na jedince ve středním věku. Přestože se prožívání života bez dětí stává stále podstatnějším psychologickým fenoménem, věnuje se tomuto tématu poměrně málo studií a výzkumů, což může být zapříčiněno upozaděním středního věku jakožto vývojového období i velkými individuálními rozdíly při prožívání této životní etapy. Cílem této práce je prostřednictvím kvalitativního výzkumu porozumět prožívání bezdětných jedinců ve středním věku. Data byla sbírána narativním způsobem formou polostrukturovaných rozhovorů v rámci projektu "Krize, prožívání a růst ve středním věku". Pro účely této práce byla data získána již ve formě přepisů. Zpracování těchto dat probíhalo kvalitativním způsobem skrze narativní analýzu. Teoretická část shrnuje poznatky o středním věku jakožto vývojovém období, o krizi středního věku, která je podstatným aspektem, který s obdobím středního věku souvisí a o bezdětnosti jako takové. Teoretická část taktéž shrnuje dosavadní poznatky z výzkumů zabývajících se tímto tématem. V praktické části práce jsou analyzovány vybrané části rozhovorů, které zprostředkovávají náhled do prožívání a vnímání bezdětnosti ve středním věku a umožňují tak porozumění tomuto tématu.
Childlessness in middle age
Keywords: střední věk; bezdětnost; krize; prožívání; kvalitativní výzkum; middle age; childnessless; crisis; experiencing; qualitative research