Historie florbalu v TJ Tatran Střešovice - Strouhal, Václav (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o historii florbalu v České republice a zejména o historii florbalového týmu TJ Tatran Střešovice od jeho založení až po současnost, tedy do roku 2023. Práce se zaměřuje na vývoj, výsledky, úspěchy a statistiky tohoto klubu v jednotlivých ligových sezónách. Florbal přišel do střešovického týmu ze Švédska a za spoluzakladatele klubu jsou považováni bratři Vaculíkové, kteří se spojili se Švédem Benqtem Holmquistem a díky cestovní kanceláři Excalibur se jim podařilo přivést do České republiky potřebné vybavení pro účely tohoto sportu. Tatran v následných letech české nejvyšší soutěži dominoval a po právu se o něm mluví jako o nejlepším českém klubu z hlediska historie. V nejvyšší mužské soutěži získal doposud 16 titulů Mistra ČR, v ženské nejvyšší soutěži se ze stejného úspěchu mohl radovat pětkrát. Další úspěchy sklízel v domácím poháru i Poháru mistrů. Tatran Střešovice má velkou členskou i fanouškovskou základnu a není pochyb o tom, že se ještě můžeme těšit na další úspěchy tohoto týmu.
History of floorball in TJ Tatran Střešovice
Keywords: florbal; TJ Tatran Střešovice; historie; florbalová soutěž; Český florbal; IFF; floorball; TJ Tatran Střešovice; history; floorball competition; Czech floorball; IFF