Návrat žen po mateřské a rodičovské dovolené na trh práce - Valtrová, Olga (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problémem návratu žen po mateřské a rodičovské dovolené na trh práce. Teoretická část je věnována popisu situace českých žen na trhu práce a nástrojů ke skloubení rodinného a profesního života žen v České republice. Je rozebrána zaměstnanost žen v ČR, znevýhodnění žen na trhu práce způsobené genderovými stereotypy, a jsou popsány nástroje ke zvýšení šancí žen na trhu práce jako je aktivní politika zaměstnanosti či projekty Evropského sociálního fondu. Je zde popsáno nastavení rodičovského příspěvku, situace ohledně institucí poskytujících péči o děti předškolního věku a možnosti flexibilního zaměstnání v ČR. Práce se také zabývá převážně tradičním rozdělením rolí v české rodině, které také ovlivňuje situaci českých žen na trhu práce. Praktická část je zaměřena na otázku, jestli a jakým způsobem pociťují ženy po rodičovské dovolené znevýhodnění na trhu práce; zda se setkávají s diskriminací a jak jsou spokojeny s podmínkami harmonizace rodinného a profesního života v ČR.
Women´s return to the labour market after their maternity and parental leave
Keywords: mateřská dovolená; rodičovská dovolená; trh práce; gender; diskriminace; harmonizace osobního a rodinného života; maternity leave; parental leave; labour market; gender; discrimination; harmonization of professional and family life