Věkové složení dětí ve třídách mateřských škol - Ryklová, Simona (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem a smyslem mé bakalářské práce je zmapovat názory učitelek mateřských škol na práci ve třídách heterogenních a ve třídách homogenních. Pojmenuji pozitiva a negativa obou variant. Klíčové otázky, na které chci najít odpověď: ? jaké je optimální složení třídy z pohledu učitelek MŠ z hlediska věku dítěte ? která z variant homogenní/heterogenní je učitelkami preferována a proč Teoretickou část věnuji socializaci předškolního dítěte v rodině jako primární sociální skupině a dále popíši problém socializace předškolního dítěte v institucionálních zařízeních. Problematiku věkového složení tříd přiblížím z pohledu RVP PV a alternativních vzdělávacích programů. Praktická část je zaměřena na zjištění názorů učitelek mateřských škol. K výzkumu bych ráda použila dotazník, který poté kvantitativně zpracuji a provedu pozorování jak ve třídách homogenních, tak i heterogenních. Zde se zaměřím na úroveň socializace dětí.
Age structure of children in kindergarten classes
Keywords: socializace; předškolní věk; mateřská škola; rodina; dítě; potřeby dítěte; RVP PV; osobnost učitelky; alternativní programy; Socialization; preschool age; nursery school; family; child; children needs; Framework Education Programme; personality of the teacher; alternative education programs