Posuzování kvality výuky psychologie na SŠ s využitím metodiky 3A - Leharová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku kvality výuky psychologie na středních školách. Práce je rozdělena na dvě části. Úvod teoretické části práce je věnován představení didaktiky psychologie a základních principů, ze kterých vychází, jako je konstruktivismus a komunikační pojetí didaktiky. Další kapitoly jsou věnovány charakteristice výuky psychologie na středních školách nejen v České republice, ale také například na Slovensku. Obsahem praktické části jsou dvě výukové situace, na jejichž podkladě byly vytvořeny dvě didaktické kazuistiky, které byly zpracované pomocí tzv. metodiky 3A. Výsledkem aplikace tohoto kvalitativního postupu je vhled do výuky psychologie, který zároveň umožňuje hodnocení její kvality na základě integrity tzv. tří vrstev (tematické, konceptové, kompetenční) v rámci tzv. modelu hloubkové struktury výuky. Za účelem zlepšování kvality výuky jsou navržené alterující postupy. Cílem práce je navrhnout takové alterace, které povedou k naplňování cílů výuky psychologie, funkční psychologické gramotnosti.
Examining the quality of teaching psychology in secondary schools based on the method 3A
Keywords: kvalita výuky; vzdělávání v psychologii; didaktika; metodika 3A; funkční psychologická gramotnost; model hloubkové struktury výuky; instructional quality; psychology in education; didactics; 3A procedure; psychological literacy; Deep structure of instruction model