Finanční náklady na retenci vody v krajině a tvorbu mokřadů na území České republiky. - Černý, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Různé typy retenčních útvarů (poldr, malá vodní nádrž, přehrada) byly popsány z hlediska jejich retenčního potenciálu a nákladů na zadržení jednoho metru krychlového vody. Jako součást výstaveb retenčních útvarů byly vytvořeny mokřady, u nichž byl zjištěn poměr k celkové ploše a náklady na jejich tvorbu. Výsledky výpočtů, hesenská metoda a metoda zemědělského využití byly použity k ohodnocení přírodní říční nivy a jejího retenčního potenciálu. Náklady na substituci přirozené retence modelové lokality by odpovídaly 0,5 - 1,6 mld. Kč.
The costs of water retention in landscape and wetland creation in Czech republic.
Keywords: poldr; malá vodní nádrž; přehrada; říční niva; retence; mokřad; náklady; ekosystémové služby a funkce; polder; small water reservoir; large water reservoir; river basin; retention; costs; ecosystem services and functions