Možnosti před cestovního poradenství a specifické profylaxe importovaných infekčních onemocnění v Jihočeském kraji - Rytířová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na problematiku importovaných infekčních onemocnění. Jsou zde uvedeny faktory ovlivňující jejich incidenci a možnosti specifické a nespecifické profylaxe a prevence. Dále jsou v teoretické části práce uvedena vybraná infekční onemocnění, jejich epidemiologické a klinické charakteristiky a trendy výskytu. Tyto nákazy jsou členěny podle možnosti specifické profylaxe. V práci je uveden přehled možností před cestovního poradenství v Jihočeském kraji. Cílem praktické části práce je charakterizovat výskyt importovaných infekčních onemocnění v okresech Jihočeského kraje v letech 2000 ? 2010 a zmapovat počty zdravotnických zařízení a jiných subjektů, které poskytují před cestovní poradenství a specifickou profylaxi zaměřenou na prevenci importovaných infekčních onemocnění. Za celé sledované období bylo v Jihočeském kraji hlášeno a v systému EPIDAT zaregistrováno celkem 351 případů importovaných onemocnění, z toho 205 případů v okrese České Budějovice. (Český Krumlov-47, Jindřichův Hradec-25, Písek-2, Prachatice-17, Strakonice-31, Tábor-24) Nejčastěji byly importovány alimentární nákazy (240 případů tj. 68 %), z toho nejvíce případů tvořila onemocnění způsobená nákazou salmonelami (73 případů), shigellami (71 případů) a kampylobaktery (42 případů). Nejčastější zemí původu importu byl Egypt (43 případů), Chorvatsko (42 případů) a Indie (30 případů). Počty zdravotnických zařízení a jiných subjektů, které poskytují před cestovní poradenství a specifickou profylaxi infekčních onemocnění se v průběhu sledovaného období zvýšily z devíti na třináct. Byly stanoveny čtyři hypotézy. Hypotéza č. 1 ve sledovaném období došlo ke zvýšení celkového počtu importovaných infekčních onemocnění. Hypotéza č. 2 ve sledovaném období došlo ke zvýšení celkového počtu importovaných infekčních onemocnění z exotických destinací. Hypotéza č. 3 ve sledovaném období došlo ke zvýšení celkového počtu zařízení poskytujících před cestovní poradenství, očkování a jinou specifickou profylaxi. Hypotéza č. 4 zvyšující se počet zdravotnických zařízení nebo jiných subjektů poskytujících před cestovní poradenství, očkování či jinou specifickou profylaxi neovlivnil ve sledovaném období nárůst počtu importovaných infekčních onemocnění. Potvrzeny byly pouze hypotézy č. 3 a 4.
Possibilities of pre-travel consultancy and specific prophylaxis of imported infectious diseases in the region of South Bohemia
Keywords: Importovaná infekční onemocnění; cestování; před cestovní poradenství; specifická profylaxe; nespecifická prevence; očkování; očkovací centra; Imported infectious disease; travel; before travel consulting; specific prophylaxis; non-specific prevention; immunization; vaccination centers