Analýza rozpočtových příjmů ve vybrané obci - Broncová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu rozpočtových příjmů ve vybrané obci. Pro analýzu rozpočtových příjmů vybrané obce je použita časová řada od roku 2010 až do roku 2016. Dále jsou definovány finanční nástroje rozpočtový výhled a schválený rozpočet vybrané obce. Rozpočtový výhled vybrané obce je porovnáván se schváleným rozpočtem. V praktické části je vysvětleno, jak daná obec získává příjmy. Tyto příjmy jsou rozděleny do čtyř skupin daňové, nedaňové, kapitálové příjmy a přijaté transfery. Poté jsou popsány příčiny změn rozpočtových příjmů. Vybraná obec používá příjmy pro financování potřeb obyvatel a také na pořízení majetku (například na vodovod nebo klubovnu). Obec získává příjmy především z daňových příjmů a dotací. Závěr práce obsahuje možné návrhy, jak by obec mohla získat příjmy a jejich dopady na obec.
Analysis of Budgetary Revenues in Terms of a Municipality
Keywords: územní samosprávný celek; obec; příjmy; dotace; rozpočtový výhled; regional self-governing unit; municipality; revenues; grants; budget outlook