Rozvoj výtvarné tvořivosti dětí předškolního věku s přesahem do environmentální výchovy - Jandová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
JANDOVÁ, M. Rozvoj výtvarné tvořivosti dětí předškolního věku s přesahem do environmentální výchovy. České Budějovice 2014. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra pedagogiky. Vedoucí práce doc. PhDr. L. Muchová, Ph.D. Cílem bakalářské práce je rozvoj tvořivosti dětí předškolního věku s přesahem do environmentální výchovy. Obsahem teoretické části práce je stručný přehled zabývající se východisky výtvarné a environmentální výchovy v předškolním věku, charakteristikou vývoje dítěte předškolního věku, vymezením pojmů kreativní, tvořivý, environmentální výchova, ekologická výchova, a charakteristikou rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání environmentální výchovy. Praktická část bakalářské práce obsahuje výtvarné lekce vztahující se ke čtyřem ročním obdobím: "Podzim, Zima, Jaro a Léto". V každém bloku jsou navrženy a odzkoušeny v praxi motivační texty ke všem výtvarným tématům. Jedná se o jednoduché básničky, hádanky nebo pohádky odpovídající věku dětí. Používané přírodní materiály jsou nasbírány při pobytu v přírodě. Ostatní používaný materiál byl určený do sběrného dvora. Výtvarné techniky k jednotlivým tématům jsou navrženy s ohledem na věk dětí tak, aby pomáhaly rozvíjet tvořivost a jejich chování k přírodě jako celku.
The development of art creativity of preschool children with overlap in environmental education
Keywords: předškolní věk; výtvarná výchova; environmentální výchova; výchova k tvořivosti; kreativita tvořivost; pre-school age; art; environmental education; creativity education; creative