Radiologie v Českých Budějovicích - historie a současnost - Šustek, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce na téma "Radiologie v Českých Budějovicích - historie a současnost" se v úvodních kapitolách zabývá nejdůležitějšími historickými událostmi v oboru radiologie. Popisuje objevení rentgenového záření, rozvoj digitalizace, vývoj radiodiagnostických metod od skiagrafie až po magnetickou rezonanci. Další část práce shrnuje a popisuje vznik a vývoj Nemocnice České Budějovice a.s. až do její současné podoby. Z dostupných zdrojů je představen vývoj radiologického oddělení nejen v samotné nemocnici, ale i ve třech českobudějovických poliklinikách. Cílem práce je zjistit, která radiodiagnostická metoda je nejvíce využívána a zda má vliv zdokonalování novějších metod na počet provedených rentgenových vyšetření. Průzkum vychází z počtu vyšetření z let 2001, 2011 a 2021
Radiology in České Budějovice - history and present
Keywords: RTG; CT; MR; radiologie; skiagrafie; RTG; CT; MR; radiology; skiagraphy