Posouzení efektivity akciového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Schreib, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce si klade za cíl přiblížit analýzu efektivnosti akciových trhů a vytvořit vhodnou investiční strategii, jejímž výsledkem je maximalizace možného výnosu. Teorie efektivních trhů je založena na předpokladu, že na trhu nejsou žádné akcie, které by byly špatně oceněny, protože všechny informace jsou dostupné a okamžitě se promítnou do ceny akcií. Na základě tohoto předpokladu nelze dlouhodobě dosahovat abnormálně vysokých zisků, které by převyšovaly průměr trhu. Výzkum pomocí statistických testů porovnává efektivitu a výkonnost akciových trhů napříč akciemi a indexy z celého světa v období 2017 až 2021 a následně pomocí pasivního přístupu, technické a fundamentální analýzy vybírá vhodnou investiční strategii. Závěrem je, že ačkoliv se trhy chovají velmi odlišně, tak celková efektivita by se dala označit jako slabá. Jako vhodná investiční strategie byla zvolena pasivní investice do portfolia.
Assessment of stock market efficiency and selection of a suitable investment strategy
Keywords: Teorie efektivních trhů; neefektivnost trhu; investiční rozhodování; akciové trhy; akciové indexy; Efficient Market Hypothesis; Market Inefficiency; Investment Decisions; Stock Markets; Stock Indexes