Poskytování pečovatelské služby v ORP Benešov - Bílková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá poskytováním pečovatelské služby v ORP Benešov. Cílem diplomové práce je popsat pečovatelskou službu v ORP Benešov, způsoby jejího poskytování a změny související s probíhající transformací, a to z pohledu poskytovatelů a z pohledu uživatelů. Dílčím cílem je zhodnotit rozšíření pečovatelské služby terénní formou i na víkendy a do venkovských lokalit v ORP Benešov. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o dané problematice pečovatelské služby. Praktická část zkoumá oblast dané problematiky a měla za cíl najít odpověď na dvě hlavní výzkumné otázky: Jakým způsobem je poskytována pečovatelská služba v ORP Benešov? Jak probíhá transformace Pečovatelské služby okresu Benešov? Byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor se skládal z 12 informantů, kteří byli vybráni prostřednictvím záměrného výběru, technikou účelového výběru a na základě dostupnosti. Výsledky byly zpracovány analýzou dat pomocí zakotvené teorie. Z výzkumu lze usuzovat, že pečovatelská služba v ORP Benešov má stabilní tým, který podporuje uživatele zůstat v domácím prostředí. Pečovatelská služba je nejvíce poskytována seniorům, kteří nejčastěji využívají úkony jako je dovážka oběda, zajištění chodu domácnosti a pomoc při osobní hygieně. Pečovatelská služba poskytuje službu o víkendech i ve venkovských lokalitách, ve kterých se snaží pokrýt tzv. bílá místa. Díky projektu Pečovatelská služba - Příležitost pro život doma II. se podařilo Pečovatelské službě okresu Benešov zaměřit na odbornou práci, rozšířit cílovou skupinu o rodinu s dítětem/s dětmi a rozšířit provozní dobu do 19:00 a na víkendy. Z výzkumu však vyplynulo, že v celém ORP Benešov o zajištění pečovatelské služby o víkendech není velký zájem. Výsledky mohou být využity jako zpětná vazba pro poskytovatele pečovatelské služby v ORP Benešov a jako případy dobré praxe pro další poskytovatele pečovatelské služby.
Providing Care Services in the Districts of Municipalities with Extended Competence of the City of Benešov
Keywords: pečovatelská služba; transformace; senior; individuální plánování; rodina; venkovské lokality; care service; transformation; senior; individual planning; family; rural localities