ANALÝZA VYBRANÝCH JAKOSTNÍCH UKAZATELŮ SYROVÉHO KRAVSKÉHO MLÉKA V ZEMĚDĚLSKÉM PODNIKU - Hubená, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce byla analýza mikrobiologických a hygienických ukazatelů ve vybraném zemědělském podniku, posouzení změn v průběhu roku,vysvětlení příčin jejich rozdílů a navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. V období od června 2008 do února 2011 byly pravidelně odebírány vzorky syrového kravského mléka se zaměřením na celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet somatických buněk (PSB) v chovu Dolní Bukovsko a v chovu Popovice. Při statistickém zpracování dat byly pro výpočty výsledků využity programy Microsoft Excel a Statistica Cz 6.1. Vyšší průměrné hodnoty CPM a PSB byly zaznamenány v chovu Dolní Bukovsko. Nicméně, průměry pro tyto dva chovy jsou v souladu s právními předpisy Evropské unie a České republiky (CPM ?100.000 tis/ml a PSB ?400.000 tis/ml). Průměrné hodnoty PSB překročily limit pro zdravé stádo, a to PSB ?200 tis/ml, což ukazuje možný výskyt subklinických mastitid a s tím spojené značné ekonomické ztráty ve výrobě mléka.
ANALYSIS OF SELECTED INDICATORS OF QUALITY OF RAW COW'S MILK IN AGRICULTURAL ENTERPRISE
Keywords: kravské mléko; hygienická a mikrobiologická jakost; celkový počet mikroorganismů; počet somatických buněk; bulk milk; hygienic and microbiological quality; total bacterial count; somatic cell count