Spanish Loanwords in Contemporary English - Pěknic, Matěj (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá lexikálními výpůjčkami ze španělštiny v současné angličtině, tj. slovy přejatými ze španělského jazyka, která se běžně používají v současné angličtině. Teoretická část nejprve naskytuje pohled na terminologii k dané problematice a na přístupy různých autorů ke klasifikaci výpůjček. Dále pák popisuje základní rozdíly mezi anglickým a španělským jazykem. V neposlední řadě je v této části popsán historický vývoj obou jazyků a kontakt mezi oběma jazyky z hlediska historie. Hlavním cílem práce v praktické části je sestavit seznam nejpoužívanějších z těchto slov, prozkoumat jejich etymologický původ, porovnat jejich užití v angličtině s užitím v původním jazyce a klasifikovat je podle způsobu a míry asimilace v různých jazykových rovinách.
Spanish loanwords in contemporary English