Charakteristika životního stylu studentů odborného učiliště (studentů se speciálními vzdělávacími potřebami) - Háková, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce uvádí výsledky teoreticko empirické studie. Cílem Diplomové práce je primární monitoring životního stylu studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, vznik edukačního programu určený pro internát odborného učiliště, vliv programu na kvalitu života. Práce se skládá z několika částí. Teoretická část popisuje zásady zdravého životního stylu (zdravé stravování, pohybovou aktivitu, duševní hygienu), speciální vzdělávací potřeby, věkové období 15-18 let, odborné učiliště a kvalitu života. Praktická část analyzuje životní styl studentů odborného učiliště v Soběslavi. Poukazuje na rozdílné postoje dojíždějících studentů a studentů ubytovaných na internátě. Analýza vychází z dotazníku vlastní tvorby. Výsledky jsou znázorněny v grafech. Pro internát odborného učiliště byl vytvořen edukační program "Rok na intru", který je zaměřen na komplexní pojetí zdraví a zdravého životního stylu. Vliv edukačního procesu na kvalitu života jsme zjišťovali pomocí standardizovaného dotazníku PedsQl. Data jsou vyhodnocena statistickou metodou Anova a Tukeyovou metodou. V závěru práce vyvracíme hypotézu, že dojíždějící studenti mají zdravější životní styl než studenti ubytovaní na internátě. Potvrzujeme pozitivní vliv edukačního programu na kvalitu života internátních studentů statisticky významně u skupiny dívek. Dále potvrzujeme, že efekt programu vydržel tři měsíce.
Characteristics of lifestyle of students of secondary vocational school (students with special educational needs)
Keywords: zdravý životní styl; výživa; pohyb; spánek; relaxace; kvalita života; adolescent; speciální vzdělávací potřeby; healthy lifestyle; nutrition; exercise; sleep; relaxation; quality of life; adolescent; special educational needs