Sesterské vizity a jejich význam. - Danišová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Současný stav Sesterská vizita probíhá za účasti sester a dalšího ošetřovatelského personálu. Sestra a pacient jsou v neustálém kontaktu, proto mají sesterské vizity význam pro sestru i pro pacienta. Sesterské vizity jsou velice důležité k zajištění kvalitní ošetřovatelské péče a k uspokojení biologických, psychických, sociálních a duchovních potřeb pacienta. Bakalářská práce s názvem "Sesterské vizity a jejich význam" je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část je zaměřena na ošetřovatelství a role sestry, popis sesterské vizity a její druhy. Dále zahrnuje souvislosti sesterské vizity s ošetřovatelským procesem, edukací a důležitou komunikací. Cíle a výzkumné otázky Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda sestry znají sesterskou vizitu a na oddělení jí provádějí či nikoliv. V neposlední řadě bylo cílem zjistit názory sester na sesterskou vizitu. K dosažení cílů byly vytvořeny tři výzkumné otázky. VO1: Jaký význam má sesterská vizita pro ošetřovatelskou péči? VO2: Jak vnímají sestry sesterskou vizitu pro svou praxi? VO3: Jaký druh sesterské vizity se na oddělení nejčastěji používá? K získání potřebných dat byl použit polostrukturovaný rozhovor. Metodika Ke zpracování bakalářské práce a k ověření výzkumných otázek byla zvolena forma kvalitativního výzkumného šetření. Výzkumné šetření probíhalo na odděleních, kde se sesterská vizita provádí a na odděleních, kde se sesterská vizita neprovádí. Anonymní výzkumné šetření probíhalo se souhlasem náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, vrchních sester a se souhlasem dotazovaných sester. Výsledky Z výzkumného šetření vyšlo, že sestry, které sesterskou vizitu na oddělení provádějí, dokážou i vysvětlit pojem sesterská vizita. Oproti tomu sestry, které sesterskou vizitu na oddělení neprovádějí, se domnívaly, že ji provádějí a na otázku co je to sesterská vizita začaly popisovat hlášení sester. Po předání materiálů k nastudování a uplynutí určité doby byly sestry schopny vysvětlit i pojem sesterská vizita. Z šetření bylo také zjištěno, že sestry, které na oddělení sesterskou vizitu provádějí, jsou velmi spokojeny. Většina z nich zdůrazňuje zlepšení informovanosti o pacientech a ucelení si těchto informací. Pochvalují si práci v kolektivu, kdy každá sestra má cit na něco jiného a v kolektivu si mohou poradit, případně společně naplánovat další intervence u pacienta. Jedinou nevýhodu vidí v časové tísni. Sestry, které sesterskou vizitu neprovádějí si myslí, že by se mohla zlepšit informovanost o pacientech. Pouze jediná sestra se domnívá, že postačuje hlášení sester. Také zdůrazňují, že by staniční a vrchní sestra měly větší přehled o svém oddělení. Většina z nich si ale nedovede představit, že by se sesterské vizity na oddělení prováděly z důvodu nedostatku času. Dále bylo zjištěno, že na odděleních, kde sesterská vizita probíhá se používá většinou typ velká sesterská vizita, které se účastní staniční sestra, směnné sestry a v některých případech i ošetřovatelský personál a nutriční terapeut. Sestry dále zmiňují spokojenost pacientů. Sestry tvrdí, že jim pacienti více důvěřují a mají pocit, že je o ně větší zájem. Pacienti také mají při sesterské vizitě možnost klást sestrám spoustu otázek, na které by se prý jindy nezeptali. Závěr Bakalářská práce s názvem "Sesterské vizity a jejich význam" nastiňuje, co vlastně sesterská vizita znamená, její význam a výhody pro sestry i pro pacienty. Ze zpracovaných výsledků byla vytvořena brožura s názvem "Pro a proti, sesterská vizita." Bakalářská práce může dále posloužit jako studijní materiál.
Nursing inspections and their meaning.
Keywords: Ošetřovatelství; sesterská vizita; pacient; sestra; Nursing care; nurse ward round; patient; nurse