Využití potenciálu Vídně jako destinace pro milovníky historie - Švejdová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Vídeň je spjatá s Českou republikou především díky společné části dějin. Mnoho Čechů odešlo do Vídně ‚q na zkušenou'', za prací, z osobních důvodů. Nemálo památek nese stopy českých umělců. Přibližně od dob Marie Terezie si vytvářela svůj vlastní životní styl, udávala tón minimálně celé střední Evropě v politických záležitostech, stala se centrem kultury, zábavy, umělců. Řadí se mezi nejvýznamnější města módy. Dodnes se ve Vídni konají kulturní události, které mají dlouhou tradici. Za všechny mluví Ples v Opeře, který přenášejí televize do celého světa. Od konce 18. století je Vídeň považována za evropské hudební centrum. Toto je jen malý výčet důvodů, proč by se na Vídeň nemělo zapomenout. Vídeň je kosmopolitní město, které má vždy co nabídnout. Každý návštěvník si zde vybere to, co odpovídá jeho vkusu a zájmům. Bakalářská práce s názvem ‚qVyužití potenciálu Vídně jako destinace pro milovníky historie'' se snaží přiblížit turistům hlavní město Rakouska jako destinaci, které stojí za to věnovat část svého volného času. Vídeň je často neprávem opomíjená destinace. V nabídce cestovních kanceláří se objevuje pouze jako jednodenní zájezd zaměřený na všeobecně známé památky nebo jako součást vícedenního zájezdu.
The usuage of potential Vienna as a destination for lovers of history
Keywords: Vídeň; historie; klient cestovní kanceláře; produkt cestovního ruchu; marketingový výzkum; Vienna; history; travel agencie client; travel product; marketing research