Zkušenosti žáků 2. stupně ZŠ s konzumací marihuany. - Chmelíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce v teoretické části pojednává o drogách obecně, popisuje účinky marihuany, zneužívání této látky, systém prevence a péče v České republice. Práce byla věnována také otázkám charakteristiky, původu a rozšíření konopných drog.Pozornost byla také věnována pozitivním účinkům marihuany na lidský organismus. Jaká byla historie léčení dříve a jak se využívá konopí pro léčebné účely v dnešní době. Dále byla zkoumána možná rizika užívání konopných drog, jaké negativní důsledky mohou nastat při dlouhodobém a pravidelném užívání marihuany, např. jak tato droga působí na plíce, psychiku, jak ovlivňuje užívání marihuany plod v těhotenství, zda funguje marihuana jako vstupní droga k závislosti na tvrdých drogách. V praktické části práce bylo cílem zmapovat zneužívání marihuany na druhém stupni základních škol, znalost žáků o problematice návykových látek, důsledcích jejich užívání. Zjistit, kde se žáci setkávají s marihuanou nejčastěji, kdy ji poprvé zkusili, kdo jim jí poskytnul, jaká byla jejich samotná zkušenost, kolik z nich začalo marihuanu pravidelně užívat, kde na ní berou peníze nebo zda ji sami pěstují. Zda už vyzkoušeli i jiné druhy drog. V práci je také poukázáno na preventivní programy, jak na žáky působí primární prevence a to z hlediska prevence ve výuce, ale i přednášky a besedy ve školách od externích, speciálně vyškolených pracovníků. Cílem práce bylo hlavně zvýšení informovanosti veřejnosti o této problematice
The experience with the marijuana consumtion at middle schools.
Keywords: adolescence; konopné drogy; marihuana; motivy; rizika; přínosy; prevence; adolescence; cannabis drugs; marijuana; motives; risks; benefits; prevention