Spokojenost pacientů s ošetřovatelskou péčí ve vztahu k vybraným charakteristikám pacientů - Klímová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Sesterská profese prodělala v relativně krátkém časovém období výrazné změny. Se změnami v celé společnosti úzce souvisí i změny v ošetřovatelství. Ošetřovatelství se stalo samostatnou vědeckou disciplínou, využívá moderní poznatky z oblasti medicíny, psychologie, sociologie i ostatních věd, používá nové teorie a zavádí je do praxe. Jednou z nejvýznamnějších změn je role pacienta v ošetřovatelském procesu. V současné době pacient již není pouhým pasivním příjemcem ošetřovatelské péče, stává se aktivní součástí ošetřovatelského procesu. Je kladen důraz na jeho práva, potřeby, spolupracuje s ošetřovatelským personálem a podílí se na své léčbě. Dnešní moderní pojetí ošetřovatelství klade důraz na celou osobnost člověka. Člověk je bio-psycho-sociální bytost a má své potřeby ve všech těchto oblastech. Sestry přistupují k pacientovi holisticky. Zvyšuje se počet vysokoškolsky vzdělaných sester na oddělení a tím se zvyšuje i kvalita poskytované ošetřovatelské péče. Jedním z ukazatelů pro zhodnocení kvality ošetřovatelské péče je spokojenost pacientů.
The satisfaction of patients with healthcare in relationship to the selected characteristics of patients
Keywords: Audit; kvalita; pacient; spokojenost; standard; Audit; quality; patient; satisfaction; standard