Analýza lokalizačního rozhodování v rámci firmy v kraji Vysočina - Krátká, Sabina (Jihočeská univerzita, 2021)
Záměrem bakalářské práce je najít a identifikovat lokalizační faktory. Takové faktory, které ovlivňují firmy, při hledání vhodných možností, kde zahájit podnikání a provozovat svou ekonomickou činnost. Pro tuto bakalářskou práci budou použity společnosti, které mají sídlo v kraji Vysočina. Práce je rozdělena do tří částí. První část popisuje nejznámější lokalizační teorie a lokalizační faktory. Konec této části zachycuje stručný popis regionu Vysočina. Druhá část se zabývá metodologií, kde jsou vymezeny použité lokalizační faktory, popsán sběr dat a na konci této části jsou charakterizovány dotazované firmy. Třetí část se pak zabývá vlastní výzkumnou činností, pro níž byl vytvořen dotazník, který zkoumá nejen lokalizační faktory, které na podniky působí, ale i velikost firmy a délku podnikání. V této části jsou následně vyhodnoceny jednotlivé lokalizační faktory podle odpovědí z dotazníku. Vyhodnocení se týká vlivu faktorů na všechny podniky z Vysočiny, ale také vlivu faktorů podle různých kritérií, jako je velikost podniku, okres podnikání nebo délka podnikání. V závěru práce je poukázáno na faktory, které nejvíce nebo naopak nejméně ovlivňují lokalizaci podnikání.
Analysis of Localization Decision-making within the Company in the Region Vysočina
Keywords: kraj Vysočina; lokalizační faktory; lokalizační teorie; umístění podniku; Vysočina region; localization factors; localization theories; business location