Změny půdních vlastností a šíření původních rostlinných druhů v odvodněných rašeliništích po revitalizaci jejich vodního režimu - Vávrová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce shrnuje dosud popsané poznatky o rašeliništích, jejich odvodňování, těžbě a revitalizaci. Věnuje se také půdním vlastnostem a jejich změnám po odvodnění a revitalizaci rašeliniště, popisuje vliv půdních vlastností na původní rašeliništní vegetaci a její šíření po revitalizaci. Součástí práce je návrh projektu na podporu šíření původních rostlinných druhů na vytěženém rašeliništi po revitalizaci jeho vodního režimu.
Changes in soil properties and spreading of native plant species in drained peatlands after restoration of their water regime
Keywords: rašeliniště; odvodnění; vodní režim; revitalizace; rašeliník; půdní vlastnosti; mulč; rašelina; vegetace; peat bog; drainage; water regime; revitalization; sphagnum; soil properties; mulch; peat; vegetation