Genderová diskriminace manažerek a manažerů - Rychtářová, Olga (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá genderovou diskriminací manažerek a manažerů. Práce je rozdělena na dvě části a to na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vysvětluje základní pojmy, které se týkají především genderu ve spojení s managementem. V praktické části je provedeno srovnání názorů a stereotypních představ osob ve vedoucích pozicích ve vybraných organizacích. Terénní sběr dat je koncipován na základě strategie kvantitativního výzkumu a je zde využita technika sémantického diferenciálu. Cílem práce je zjistit, jaké jsou genderové stereotypy a předsudky u manažerek a manažerů, které vedou či by mohly vést k diskriminaci na základě pohlaví v pracovním prostředí. Teoretická východiska spolu s praktickým zpracováním práce jsou základnou pro návrh inovací ve studijních předmětech psychologie a sociologie.
Gender Discrimination of Managers
Keywords: gender; diskriminace; manažeři; manažerky; názor; stereotyp; předsudek; vedoucí pozice; sémantický diferenciál; pracovní prostředí; gender; discrimination; men manager; women manager; opinion; stereotype; preconcept; senior position; semantic deifferential; working environment