Jakostní znaky daňčího masa - Jarošová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá jakostními znaky masa farmově chovaných daňků evropských a vlivem způsobu porážky na jeho výslednou kvalitu. Literární přehled pojednává o významu masa a jeho chemickém složení. Dále popisuje kvalitativní zna-ky masa, farmový chov, způsoby porážky a průběh postmortálních změn masa. Cílem práce bylo ověřit, k jakým kvalitativním změnám masa dochází v závislosti na způsobu porážky daňka na základě složení a fyzikálních vlastností svaloviny. Jako statisticky významný parametr byla vyhodnocena naměřená hodnota pH masa v průběhu zrání, barva masa, obsah intramuskulárního tuku, kolagenních bílko-vin a ztráta vody odkapem. Získané hodnoty masa u skupiny daňků vystavené před porážkou větší zátěži, tedy omráčených jatečnou pistolí a následně vykrvených, vy-kazovaly znaky na hranici vady DFD.
Quality characteristics of fallow deer meat
Keywords: dančí maso; kvalita masa; barva; chemické složení; pH; DFD; způsob porážky; fallow deer meat; meat quality; color; chemical composition; pH; DFD; slaughter method