Vytyčování větších územních celků na podkladě map pozemkového katastru. - Panušková, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se věnuje vytyčování hranic pozemků, především z map pozemkového katastru. Cílem je zjistit souřadnice neznatelných bodů a vyznačit jejich polohu v terénu. Jsou popsány měřické, výpočetní a administrativní činnosti spojené s vytyčováním. Hlavní pozornost je věnována dostupným mapovým podkladům a způsobům transformace souřadnic. Pomocí měřických činností a výpočetních postupů jsou zjištěny souřadnice bodů patrných v terénu. Souřadnice vytyčovaných bodů jsou odměřeny z mapy a transformovány do systému současné katastrální mapy. Současně je vytvořena potřebná dokumentace.
The setting - out of larger boundaries on the base of land cadastre.
Keywords: geodézie; katastr nemovitostí; pozemkový katastr; vytyčování hranic; mapové podklady; transformace souřadnic; identické body; geodesy; land registry; land cadastre; setting-out of boundaries; map basis; change of coordinates; shared points