Rekultivace území zasažených těžbou a jejich možné začlenění do projektu KPÚ - Matoušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je podrobný popis řešené rekultivační činnosti na vybrané lokalitě Cep II po těžbě štěrkopísku. Součástí práce je i řešení majetkoprávních vztahů na daných pozemcích. Literární přehled nastiňuje obecně problematiku těžby a její vliv na krajinu a způsoby vypořádání se s těmito negativními vlivy. Kromě klasických způsobů rekultivací (zemědělská, lesnická, hydrická) je popsán způsob využívající přirozenou obnovu. Je zde také specifikována možnost začlenění vhodně zrekultivovaných pozemků do územního systému ekologické stability v rámci komplexní pozemkové úpravy.
Reclamation of land affected by mining and their possible integration into project of comprehensive land adjustment
Keywords: rekultivace; ekologická obnova; Cep II; územní systém ekologické stability; majetkoprávní vztahy; odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa; reclamation; ecological restoration; Cep II; territorial system of ecological stability; property relations; withdrawal of land intended for forest functions