Vzdělání a služba všeobecných sester Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského působících v České republice. - Sukupová, Dobromila (Jihočeská univerzita, 2015)
Současný stav: Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského je nejpočetnější ženskou kongregací v České republice. Její charisma v kontemplaci žitého milosrdenství je stále aktuální. Jako na počátku, tak i dnes se řeholní sestry věnují ve své službě především nemocným, věkem pokročilým a jinak potřebným lidem. Téma diplomové práce Vzdělání a služba všeobecných sester Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského působících v České republice je originální a zatím nebylo s tímto zaměřením ani v tomto rozsahu zpracováno. Dosud byly sepsány a publikovány pouze dílčí části tohoto tématu. Vznikl tak dokument, který shromáždil písemné informace obohacené o vzpomínky dosud žijících pamětnic. Cíle práce: Prvním cílem diplomové práce bylo zmapovat vzdělání a službu všeobecných sester Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v České republice v historickém vývoji s důrazem na zdravotně-sociální zařízení. Druhým cílem bylo porovnat vzdělání, službu a postavení řádové sestry ve zdravotnickém týmu v jednotlivých historických etapách. Metodika: V diplomové práci bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Techniky sběru dat byly použity dvě, studium písemných dokumentů a narativní rozhovor. Výzkumný soubor pro narativní rozhovory tvoří 10 osob. Všechny respondentky jsou ženy, členky Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, které dosáhly přiměřeného vzdělání pro profesi všeobecné sestry a vykonávaly toto povolání v nemocnici. Respondentky byly rozděleny do 3 skupin podle jednotlivých historických etap. První historická etapa začíná příchodem řeholních sester z Francie do Prahy roku 1837 a končí v roce 1948. Druhá historická etapa navazuje na předcházející a končí v roce 1989. Třetí historická etapa překlenuje období od roku 1989 do současnosti. Celkem byly zaznamenány a vyhodnoceny rozhovory s 10 respondentkami. Narativní rozhovory byly zaznamenávány na diktafon, následně přepsány do písemné formy a dále zpracovány. K analýze textu bylo použito otevřené kódování provedené technikou "tužka a papír". Výsledky byly interpretovány za použití techniky "vyložení karet". Výsledky: Vzdělání všeobecných sester Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského odpovídalo nejlepším možnostem dané doby. Konkrétní služba u nemocných a jinak potřebných byla ovlivněna více faktory, mj. rozvojem medicíny a politickou situací v jednotlivých historických etapách. Služba Milosrdných sester sv. Karla Boromejského nicméně vždy vyrůstala z jejich zasvěcení a slibu milosrdenství. Závěr: Vzniklo ucelené dílo, které zachycuje vzdělání a službu všeobecných sester Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v historickém kontextu doby a v širších souvislostech historie ošetřovatelství.
Education and care of nurses Congregation of the Sisters of Mercy of St. Charles Borromeo operating in the Czech Republic.
Keywords: historie ošetřovatelství; charitativní ošetřovatelství; Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského; vzdělání; služba; history of nursing care; charitable nursing care; Congregation of the Sisters of Mercy of St. Charles Borromeo; education; care