Prosazování místní potravinářské produkce ve školím stravování - Hálová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2016)
V teoretické části popisuji místní produkci, přímé a nepřímé distribuční cesty, trendy ve školním stravování, historii, legislativu, zpracování biopotravin, jejich označování, získávání certifikátů a jednotlivé výhody a nevýhody prodeje. Praktická část práce se zaměřena na vyhodnocení výsledků realizovaného dotazníkového šetření ve vybraných školních stravovacích zařízeních v Jihočeském kraji. V rámci dotazníkového šetření byla vyhodnocována spotřeba potravin, postupy zpracování potravin (čerstvé, mražené, polotovary), podíl sezónních a nesezónních potravin a podíl druhů masa. Analýza je součástí projektu UMBESA, který se snaží prosadit a zvýšit regionální, biopotraviny a čerstvé sezónní potraviny ve stravovacích zařízeních.
The promotion of local food profuction in the school eating
Keywords: místní produkce; biopotraviny; veřejné stravováni; školní stravování; legislativa; přímé a nepřímé distribuční cesty; local production; organic food; public Board; school meals; legislation; direct and indirect distribution channels