Dětská kresba v diagnostice mateřské školy - Šefrányová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá dětským výtvarným projevem v mateřské škole. Seznamuje čtenáře s tím, jak se dětská kresba vyvíjí, zvláště kresba lidské postavy, s jejím obsahem, se psychologickým a pedagogickým přístupem k interpretaci dětské kresby a nakonec i s individuálním přístupem ke vzdělávání v oblasti dětské kresby. Sleduje a porovnává celkem 38 dětských kreseb z vývojového hlediska. Deset dětí ze dvou tříd s rozdílným vzdělávacím programem nakreslilo v časovém rozmezí čtyř měsíců dva domy a dva pány. Porovnává se nejen individuální posun každého dítěte, ale i možný rozdíl mezi dětmi z běžné třídy mateřské školy a třídy alternativní(waldorfské).
Children's Drawing in Diagnostic of Nursery