Zacházení s teoriemi sociální práce v praxi - Nožková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem sociální pracovníci působící v hospicích zacházejí s teoriemi využívanými v sociální práci, tj. zda teoretické poznatky využívají nebo ne a zda jim přijdou teorie důležité. Teoretická část je propojena s praktickou a získaná data jsou k teoretické části připisována formou diskuze. Nejprve je představena metodologie výzkumného šetření, jsou popsány důvody použití teorie a představena paradigmata, klasifikace teorií a jednotlivé teorie relevantní k cílové skupině. Teoretická část je zaměřena na sociální práci v paliativní péči a hospicích, kde jsou popsány pojmy smrt a umírání, paliativní péče a hospicová péče. Nakonec se práce zaměřuje na roli sociálního pracovníka v hospici. Poslední kapitola obsahuje odpovědi na výzkumné otázky, které jsou doplňovány formou diskuze. V rámci zjišťování těchto informací je použit kvalitativní výzkum, metoda polostrukturovaného rozhovoru.
Handling social work theories in practice
Keywords: sociální práce; teorie; paliativní péče; hospic; sociální pracovník; social work; theory; palliative care; hospice; social worker