Projekt Pragulic pohledem průvodců - osob bez přístřeší - Klestilová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Osob bez přístřeší v naší společnosti stále přibývá a je jen málo těch, co se dokáží z ulice vrátit zpět. Parta mladých lidí založila před pěti lety sociální podnik jménem Pragulic, který se zabývá právě problematikou bezdomovectví a který je hlavním předmětem této bakalářské práce. Z řad osob bez přístřeší vybírá spolehlivé lidi, které pak zaměstnává jako průvodce a tím jim dává šanci na znovu začlenění do společnosti a zajišťuje finanční příjem. V teoretické části se zabývám problematikou bezdomovectví a jeho definicemi. Dále charakteristikou osob bez přístřeší a tím, jak tyto osoby vidí veřejnost. Důleţitou kapitolou jsou příčiny, které bezdomovectví způsobují a také formy bezdomovectví, protože kaţdý člověk má způsob života na ulici jiný a ne vždy můžeme osobu bez přístřeší na první pohled poznat. Dále se týká sociálního podnikání, jeho charakteristiky a prospěšnosti a projektu Pragulic. V této kapitole jsou obsaženy informace o tomto sociálním podniku, jako například v jakých městech prohlídky můţe veřejnost navštívit a kolik průvodců podnik zaměstnává. Cílem práce je zjistit a vyhodnotit subjektivní uţitečnost projektu Pragulic pro osoby bez přístřeší a v souvislosti se stanoveným uvedeným cílem byla stanovena jedna hlavní výzkumná otázka. VO: Jak ovlivnil projekt Pragulic životní situaci průvodců - osob bez přístřeší? Výzkumný soubor představují čtyři průvodci z projektu Pragulic, od kterých byla získávána data pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Prostřednictvím kvalitativní výzkumné strategie byla data následně vyhodnocena pomocí případových studií, v rámci níž bylo použito otevřené kódování. Výsledky práce mohou vyuţít organizátoři projektu Pragulic jako zpětnou vazbu od průvodců, kteří se na projektu podílí a mohou jim být nápomocné k dalším činnostem týkající se organizace projektu a dalších aktivit podporujících osoby bez přístřeší. Z hlediska významu pro veřejnost mohou sloužit jako podnět k účasti na prohlídkách a podílet se tak na pomoci osobám bez přístřeší a rozvoji sociálního podniku. Zároveň mohou změnit jejich předsudky a názory na osoby bez přístřeší, což je i jedním z hlavních záměrů projektu. Z výsledků vyplývá, že každému z oslovených průvodců je nebo byl projekt různým způsobem přínosný. Jeden z průvodců vyjadřuje i negativní názor na finanční ohodnocení za prohlídku, ale zároveň přiznává, že se mu peníze z prohlídek jednou za čas hodí. Průvodci popisují první seznámení s projektem a uvádějí pozitiva, které na projektu shledávají. Pro každého z nich má účast na projektu jinou váhu, ale všichni si myslí, že je prospěšný jak pro osoby bez přístřeší, tak pro veřejnost.
Pragulic Project through the eyes of the Guides - people without shelter
Keywords: Bezdomovectví; osoba bez přístřeší; sociální podnikání; sociální podnik; projekt Pragulic; Homelessness; person without shelter; social business; Pragulic Project