Nový didaktický přístup k výuce nemocí a chorobných stavů člověka na ZŠ se zaměřením na všeobecnou informovanost a osvětu - Fürstová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2017)
Znalost příčin a projevů běžných lidských onemocnění a schopnost aplikace poznatků o jejich prevenci a léčbě je jedním z očekávaných výstupů hodin přírodopisu v osmé třídě základní školy, jak je ustanovuje RVP ZV. Cílem této práce je vytvořit praktickou vizuální pomůcku v podobě didaktické deskové hry, která by pomohla učitelům předat problematiku lidských nemocí svým žákům odlehčenou, ale efektivní formou. Teoretická část práce zahrnuje biologická východiska zabývající se fyziologickou podstatou onemocnění a osvětou mladých lidí, didaktická východiska mapují aktivizující metody výuky a předkládá rozbor učebnic přírodopisu. Praktická část je věnovaná samotné deskové hře a orientačnímu testovému šetření, které ověřuje její vliv na úroveň osvojených poznatků žáky.
New didactic approach to teaching of the topic of human diseases and its conditions at the elementary school with a focus on general awarness and enlightenment
Keywords: nemoci člověka; prevence; osvěta; didaktická desková hra; human diseases; prevention; enlightenment; educational board game