Manželské spory v 16. a 17. století. Případy porušení manželského slibu ve šlechtickém a měšťanském prostředí - Kabíček, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářské práce se zaměřuje na manželské konflikty v období raného novověku s přihlédnutím k případům porušení manželského slibu, zvláště ze šlechtického nebo měšťanského prostředí. Dále se týká výběru partnerů, námluv, dvoření, uzavíráním sňatků a majetkových skutečností souvisejících s otázkami manželství. Kromě toho pojednává o tehdejším soudnictví, jednotlivých soudech, které se podobnými záležitostmi zabývaly, a průběhem soudních řízení. Hlavními prameny pro tuto práci byly dochované záznamy sporů z Národního archivu v Praze, ze sbírky Stará manipulace ze 16. až 17. století. V těchto listech jsou zapsány žaloby a průběhy daných pří. Cílem je tyto kauzy zrekonstruovat a vytvořit obraz o řešení manželských rozepří.
Marital disputes in the 16th and 17th century. Cases of breach of marriage vows in aristocratic and bourgeois environments
Keywords: manželství; manželský slib; manželské konflikty; konzistorní soud; dvoření; námluvy; šlechta; církev; cizoložství; marriage; marriage vows; marital conflicts; consistory court; courtship; the consummation of marriage; nobility; church; adultery