Městské muzeum Sedlčany a možnosti jeho uplatnění ve výuce na 1. stupni ZŠ - Pejšová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá exkurzemi s historickou tématikou na Sedlčansku a následným využitím ve výuce na 1. stupni základních škol. V teoretické části práce představuje pojem učení a jeho význam u školních dětí na 1. stupni, popisuje samotný proces učení a následně ho klasifikuje. Zabývá se souvislostmi exkurzí a dané tématiky s Rámcovým vzdělávacím programem základního vzdělávání a následnou implementací do výuky. Dále se zaměřuje na stručnou historii Městského muzea Sedlčany a města Sedlčan a zároveň vysvětluje základy muzejní pedagogiky. V praktické části jsou navrženy náměty na přípravy exkurzí do muzea, z nichž dvě byly autorkou práce již realizovány. K práci je přiložen dotazník, který zjišťuje efektivitu a využitelnost navržených exkurzí a jeho vyhodnocení.
The City Museum Sedlčany and its Application to education in Primary School
Keywords: Rámcový vzdělávací program; učení; exkurze; žák; muzeum; Framework educational programme of primary school education; learning; excursion; pupils; museum