Jak se brání rostliny : Vůně ( didaktické zpracování tématu na úrovni ZŠ ) - Nejedlá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je příprava poutavých pracovních listů, které žákům základní školy přiblíží zábavnou formou některé aktuální ekologické problémy v říši rostlin. Pracovní listy jsou rozčleněny do čtyř částí, z nichž každá obsahuje nejprve teoretické poznatky a poté jejich procvičení. Teorie zahrnuje téma rostlinných silic a jejich úlohu v rostlinném stresu. Toto téma je zpracováno z ohledem na znalosti žáků ZŠ. Přínos pracovních listů je experimentálně vyzkoušen v praxi. Dvěma souborům žáků je dán test k ověření úrovně znalostí - těm, kteří pracovní listy vypracují a kontrolní skupině žáků, kteří s pracovními listy nepracují. Výsledky testu jsou porovnány.
How plants cope to stress: Odour (didactic work - basic school level)
Keywords: silice; monoterpeny; obrana rostlin; stres; kyselé deště; škodlivý hmyz; životní prostředí; essences; monoterpens; resistance of herbage; stress; acid rains; pest; environment