Izolace fykobilinů ze sinice Synechocystis a možnost jejich následné esterifikace - Kalkuš, Milan (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se v rešeršní části zabývá popisem fykobilinů, jejich biosyntézou, vlastnostmi a funkcí během fotosyntézy. Díky nim by jejich estery mohly být využity k výrobě umělých světlosběrných antén. Je zde obsažen i popis pigmentů podobné struktury (tetrapyroly). V experimentální části práce obsahuje izolaci fykobilinů kyselou hydrolýzou z buněk sinice Synechocystis, analýzu získaných pigmentů metodami TLC a HPLC a popis esterifikace izolovaných fykobilinů butan-1-olem.
Isolation of phycobilins from the cyanobacterium Synechocystis and the possibility of their subsequent esterification
Keywords: fykobilin; fykocyanobilin; fykoerytrobilin tetrapyrol; fykobilizom; esterifikace; tlc; hplc; phycobilin; phycocyanobilin; phycoerythrobilin; tetrapyrol; phycobilisome; esterification; tlc; hplc