Využití skotu a ovcí při údržbě krajiny - Houšková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo zjistit a vyhodnotit podmínky pro společný chov skotu a ovcí při pastevním způsobu chovu a stanovit základní životní projevy plemenic v obou stádech v průběhu pastevního období.Do sledování bylo zařazeno 79 kusů plemenic masného skotu Aberdeen angus a 56 kusů bahnic plemena Suffolk. Etologická sledování proběhla třikrát v průběhu pastevního období (po dobu 24hodin) metodou přímého pozorování (délka intervalu 10 minut). Obě stáda jsou chována v průběhu pastevního období společně.
Use of cattle and sheep breeding for landscape maintenance
Keywords: skot; ovce; pastva; etologie; cattle; sheep; pasture; ethology