ANAPHORE ASSOCIATIVE DANS LE ROMAN DE MILAN KUNDERA " LA PLAISANTERIE " : IDENTIFICATION, FONCTIONNEMENT, TRAITS FORMELS - Basařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této diplomové práce je jeden ze způsobů odkazování v textu nazvaný asociativní anafora. Tento termín je nejprve vymezen na základě odborné literatury. Poté je demonstrována analýza na francouzské verzi románu "Žert" Milana Kundery. Příslušné anaforické sekvence jsou nejprve vyhledány, posléze okomentovány a na základě vymezených kritérií roztřízeny do jednotlivých podkategorií. Důraz je zde kladen na sémantické vztahy mezi koreferenčními segmenty a případný vliv použitých determinantů na fungování daného vztahu. Práce se také mimo jiné zaměřuje na to, zda asociativní spojení souvisí s lexikálními stereotypy. Závěrem je provedeno srovnání s českým originálem a je souhrnně demonstrováno jaké jazykové prostředky čeština pro asociativní řetězce používá.
Associative Anaphora in the Milan Kundera´s Novel "Žert" - Identification, Functioning, Formal Exponents
Keywords: asociativní anafora; lexikální stereotypy; známá informace; textové odkazování; sémantické vztahy; determinanty; člen určitý; kontrastivní analýza; vztah celku k části; typologie asociativních anafor; associative anaphora; lexical stereotypes; known information; textual reference; semantic relations; determiners; definite article; constrastive analysis; part-whole relation; typology of associative anaphora