Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ v regionu Českokrumlovsko. - Sazma, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Obezita dětí je v současné době závažným problémem, proto se dané téma stalo námětem této bakalářské práce. Záměrem je zmapování prevalence nadváhy a obezity vybraného souboru žáků druhého stupně základních škol v okrese Český Krumlov. V teoretické části byly rozpracovány základní pojmy charakterizující problematiku dětské obezity a faktory, které se podílejí na jejím vzniku. Primárními zdroji ke studiu a vytvoření této práce byla odborná literatura a vědecké publikace zmíněné v seznamu zdrojů literatury. Praktická část je prezentována formou kvantitativního výzkumu vybraného souboru dětí druhého stupně základní školy. Prevalence nadváhy a obezity byla zjišťována ve spolupráci s rodiči a pedagogy žáků vybraných škol. Písemným souhlasem a vyplněným formulářem byly získány základní údaje. Následně proběhlo antropometrické měření celkem 178 žáků. Byla zjišťována tělesná výška a hmotnost, obvod pasu. Získané parametry byly statisticky zpracovány a prezentovány formou přehledných grafů a tabulek. Dle tabulky BMI má celkem podváhu 26 dětí. Do kategorie normální spadá 133 dětí což, je většina. Nadváhou trpí 17 dětí a obezita byla naměřena na 2 žácích.
The prevalence of overweight and obesity at Secondary School Pupils in the Region Českokrumlovsko.
Keywords: prevalence; prevence; nadváha; obezita; civilizační onemocnění; prevalence; prevention; overweight; obesity; civilization disease