Zeyerův Vyšehrad - Dvořáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je analýza básnického cyklu Vyšehrad od Julia Zeyera. Dílo je zařazeno do dobového kontextu, následuje přehled veškerých dosavadních vydání (z let 1880?2009), největší pozornost je věnována recepci. Na základě analýzy recenzí na první a druhé vydání Vyšehradu je stanovena schematická podoba prvotního recepčního horizontu. Dále práce zachycuje nejvýraznější proměny vnímání díla v monografiích, syntézách a jednotlivých studiích v průběhu 20. století a na samém počátku 21. století.
The Zeyers´ poem Vyšehrad
Keywords: analýza; básnický cyklus; Vyšehrad; Julius Zeyer; analysis; cycle of poems; Vyšehrad; Julius Zeyer