Význam velkých herbivorů pro produktivitu travních ekosystémů v prostředí arktické tundry - Jirků, Daria (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce popisuje principy a mechanizmy vlivu velkých herbivorů na produktivitu travních ekosystému v prostředí arktické tundry. Tyto principy zahrnuji interakce mezi klimatickými podmínkami, cyklem živin v půdě, složením travních společenstev a výpasem samotných megaherbivorů vedoucím k mineralizací živin v přijaté potravě. Druhá část této práce navrhuje projekt reintrodukce třech druhů velkých býložravců do prostředí současné tundry v Jakutsku.
The importance of large herbivores for productivity of grassland ecosystems in the environment of the arctic tundra