Verbonominální predikát s kategoriálním slovesem v evropských právních textech - Povolná, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou verbonominálního predikátu s kategoriálním slovesem v rámci evropských legislativních textů. První, teoretická část, je rozdělena na dvě podkapitoly, z nichž první se týká predikátu a druhá je věnována jazykovým specifikům právních dokumentů. Ve druhé, praktické části, která je stěžejním bodem celé práce, je pak představena detailní analýza vybraných verbonominálních predikátů, které se vyskytují v korpusu legislativních textů Evropské unie. Závěrečným výstupem práce je francouzsko-český slovníček studovaných verbonominálních predikátů.
Light verb constructions in European legal texts
Keywords: verbonominální predikát; kategoriální sloveso; korpus; evropské právní texty; verb-noun predicate; light verb; corpus; european legal texts