Problematika sebereflexe v románu 20. století - Koudelková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá problematikou sebereflexivity v próze 20. století. První část práce popisuje techniky narace, které se objevily ve 20. století. Dále jsou popsány obecné znaky sebereflexivity a vliv společenské situace na nárůst sebereflexivity. Další část práce se zabývá rozborem díla Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho. Na tomto díle je konkrétně vymezen pojem sebereflexivity. Následuje vymezení pojmu na českých dílech 20. století.
Problems of Self-Reflection in the Novel of 20th Century.
Keywords: techniky narace; sebereflexivita; koncept vypravěče; hrdinové; pojetí časoprostoru; techniques of narration; selfreflection; concept of narrator; heroes; concept of time and space