Klima třídy - Raušerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce "Klima třídy" má teoreticko-empirický charakter. Jejím cílem je změřit a porovnat klima školní třídy standardních a alternativních škol. Z počátku práce nabízí vymezení základních pojmů jako je sociální skupina, prostředí, atmosféra, klima. Dále se věnuje teoretickému objasnění klimatu školní třídy a detailněji se zaobírá prvky, typy a aktéry klimatu. Práce si také blíže všímá výzkumných metod měření klimatu školní třídy. Teoretickou část autorka uzavírá popisem problematiky alternativních škol. Praktická část je realizována pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnili žáci standardních a alternativních základních škol. Je zde stanoven cíl, předpoklady a vybraná metoda měření klimatu třídy. V závěru jsou shrnuty výsledky dotazníkového šetření a ověření předpokladů.
Class climate
Keywords: sociální skupina; prostředí školy; atmosféra školy; klima školy; klima školní třídy; aktéři klimatu; učitel; žák; rodiče; dotazník CES; alternativní školy; social group; school environment; school atmosphere; school climate; classroom climate; climate actors; teacher; pupil; parents; questionnaire CES; alternative schools