Sociální bydlení - aktuální stav, limity, bariéry a možnosti rozvoje tohoto sektoru - Vondrášková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá sociálním bydlením, jeho aktuálním stavem, limity, bariérami a možnostmi rozvoje tohoto sektoru. Cílem bakalářské práce je zjistit aktuální stav sociálního bydlení, zda je vyhovující a využíváno efektivně tam, kde je potřeba. Zároveň zjistit, zda má tato oblast limity a bariéry či nikoliv, případně poukázat na to kde, a navrhnout možnosti rozvoje tohoto sektoru. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozdělena do 7 kapitol, které jsou dále členěny na podkapitoly. Teoretická část vymezuje základní pojmy jako bydlení, sociální bydlení, jeho cíle a cílové skupiny, sociální dávky spojené s bydlením. Dále jsou v ní popsány vybrané projekty sociálního bydlení realizované v České republice a sociální bydlení ve vybraných zemích Evropské unie. Praktická část je zpracována za použití kvalitativní výzkumné strategie, metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Hlavním cílem rozhovorů bylo zjistit, jaká je dostupnost sociálního bydlení. Rozhovory proběhly se sedmi zástupci obcí s rozšířenou působností Jihočeského kraje. Otázky, které byly dotazovaným kladeny, byly voleny tak, aby pomocí nich byly vyhodnoceny výzkumné otázky. Výsledky práce mohou sloužit jako zdroj informací o sociálním bydlení. Dále mohou sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření nebo pro vylepšení systému sociálního bydlení. Výzkumem byla zjištěna dostupnost sociálního bydlení na území Jihočeského kraje a její efektivní využívání. Mimo jiné byly zjištěny limity a bariéry, mezi které patří zejména absence zákona o sociálním bydlení, který by rozhodně byl rozvojem v této oblasti.
Social housing - current state, limits, barriers and possibilities of development of this sector
Keywords: Bydlení; sociální bydlení; Housing First; sociální dávky spojené s bydlením; Housing; social housing; Housing First; social benefits related to housing