Překlad anglického odborného textu a jeho problematika - Steklíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá teoretickou i praktickou stránkou překladu anglického odborného textu. V úvodní části podává přehled historického vývoje překladu a jeho nejvýznamnějších osobností v Čechách. Druhá část této bakalářské práce se zabývá problematikou překladatelské praxe obecného a odborného překladu, zaměřeného především na ekonomickou a leteckou terminologii. Ve třetí hlavní části se věnuje rozboru jednotlivých jazykových jevů, které se vyskytly při překladu ze zdrojového do cílového jazyka. Výchozím dokumentem ve zdrojovém jazyce je anglický text výroční zprávy americké letecké společnosti Continental Airlines, který byl přeložen do cílového jazyka - češtiny. Oba tyto dokumenty jsou zařazeny jako přílohy na konci práce spolu s tabulkami vybraných odborných termínů z oblasti ekonomiky a letectví.
Translation of an English technical text and its issues