Výchova k umění se zaměřením na období středověku u dětí mladšího školního věku - Strnadová, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá výchovou k umění a historií konkrétně obdobím středověku. Zaměřuje se na děti mladšího školního věku. První část práce objasňuje klíčové pojmy jako výchova k umění a další. Dále pojednává o historickém období středověku jako takovém. Stručně charakterizuje volný čas a mladší školní věk. Zamýšlí se nad opodstatněností historie ve výchově. Pomocí výzkumu mapuje současnou situaci-úroveň znalostí historie u dětí mladšího školního věku. Druhá část práce má praktický charakter. Popisuje realizaci projektu-výtvarné hry. Tento projekt nabízí nástin jednoho z mnoha způsobů, jak děti příjemnou formou obohatit o znalosti z historie a vést je k umění.
Education to the art with the intention of the period of Middle Ages for children in the younger school age
Keywords: výchova k umění historie; středověk; volný čas; dítě mladšího školního věku; výzkum-zjištění úrovně znalostí z historie u dětí mladšího školního věku; projekt-výtvarná hra ?Stavba středověkého hradu?; education to history art; the Middle Ages; free time; child of a younger school age; survey - findings of the level of history knowledge with children of younger school age; project - creative game "Building of medieval castle"