Technika Biofeedback a její využití ve výchově ke zdraví u žen ve věku 20 - 35 let - Součková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce je informovat o možnostech a využití techniky biofeedback a klasifikovat její měřicí přístroje. Tímto vymezením poukazuji zejména na praktické využití v běžném životě a v závěrečné části své práce se této problematice věnuji zároveň ve vztahu k výchově ke zdraví. Formou dotazníkového šetření na vzorku 100 žen bylo dokázáno nízké povědomí o technice biofeedback u žen ve věku 20 - 35 let. Zároveň byl prokázán vliv zpětné vazby na klidovou dechovou frekvenci na deseti probandech měřenými vysoce kvalitním zařízením Schuhfried Biofeedback x-pert 2000, signifikantní rozdíl byl zejména u auditivní zpětné vazby. Komparací výsledků měření zkoumaného souboru žen s muži ve věku 20 - 35 let, dosáhli lepších výsledků muži.
The Biofeedback Techniques and its Usage at Women between the Age of 25 - 35
Keywords: zpětná vazba; biologická zpětná vazba; tělesná aktivita; techniky zpětné vazby; měřicí přístroje; ženy v období rané dospělosti; Feedback; biofeedback; physical activity; feedback techniques; measuring instruments; women in early adulthood