Inseminace včelí matky - Sojková, Lada (Jihočeská univerzita, 2013)
Inseminace včelích matek nabízí v České republice jedinou možnost, jak provádět kontrolované páření včel. Hlavní význam spočívá v rozšiřování žádoucích vlastností ve včelstvu. Inseminací jsou tedy získány požadované vlastnosti, jimiž jsou mírnost včel, sezení na plástu, či odolnost vůči nemocem. Inseminaci musí předcházet řízený chov trubců a řízený chov matek. Aby trubci byli pohlavně zralí v době inseminace, musí být chov trubců zahájen o 40 dnů dříve než chov matek. Vylíhlé matky jsou oplodněny 5. -7. den po vylíhnutí spermatem několika trubců, protože jsou polyandrické. Pro oplodnění jedné matky je potřeba 8-12 mm3 spermatu. Tento objem odpovídá 10-12 trubcům. Sperma je trubcům odebíráno zhruba 30 minut před inseminací. Nasává se do inseminační jehly, která následně sperma vpravuje do pohlavních cest matky. Nejtěžší úkon je odstranění poševní chlopně, která brání vpravení spermatu. Včelí matka je oplodněna 1× za život. Získané spermie jsou uchovávány ve spermatéce matky. Množství spermií ve spermatéce určuje délku setrvání matky ve včelstvu. Po vyprázdnění spermií ze spermatéky klade matka neoplozená vajíčka, z nichž se vyvíjí trubci. Matka se stane trubcokladnou a způsobuje tak nevyváženost včelstva.
Insemination of Honey Bee Queens
Keywords: Inseminace; včelí matka; Insemination; bee queen