Fyzioterapeutické postupy u pacientů s revmatoidní artritidou s maximem obtíží v oblasti kloubů ruky - Ledvinová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na fyzioterapeutické postupy u pacientů s revmatoidní artritidou, kteří mají maximální obtíže v oblasti kloubů ruky. Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé kloubní onemocnění, které má ve většině případů vleklý průběh a u pacientů může vést ke vzniku kloubních deformit. To jim činí problémy s manipulací, tudíž i při zvládání běžných denních aktivit. Tato choroba tedy způsobuje jak fyzické postižení pacienta, tak i značným způsobem naruší jeho sociální i psychický život. V teoretické části práce jsem stručně nastínila funkční anatomii a kineziologii horní končetiny a pletence lopatky. Dále je podrobně popsána revmatoidní artritida, definice onemocnění, její příčiny a výskyt, klinický obraz, laboratorní a RTG vyšetření, diferenciální a funkční diagnostika, a všechny možnosti terapie. V závěru teoretické části je uvedena prognóza nemoci a praktické problémy při péči o pacienta s revmatoidní artritidou. Cílem práce je zmapovat možnosti fyzioterapie u pacientů s revmatoidní artritidou a použití fyzioterapeutických postupů a metod u konkrétních pacientů s touto nemocí. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, kterého se zúčastnili tři pacienti, léčeni v Bertiných lázních v Třeboni. Terapie byla zahájena vstupním kineziologickým rozborem, včetně specifických vyšetření jako je vyšetření kloubní vůle u drobných kloubů rukou, vyšetření úchopu, palpační vyšetření svalového tonusu na svalech horních končetin a goniometrické vyšetření kloubů horních končetin. Dále následovalo devět individuálních terapií, kde jsme se věnovali především kloubům horní končetiny. Na posledním sezení byl proveden výstupní kineziologický rozbor a pacienti byli poučeni o nutnosti dodržování režimových opatření. Na závěr mi sdělili své subjektivní pocity z průběhu terapie a celkového balneoterapeutického pobytu. Výsledky léčby byly zaznamenány vždy u jednotlivých kazuistik. Bakalářská práce může sloužit jako výukový materiál pro studenty zdravotnických oborů, pro laickou veřejnost pro zlepšení informovanosti o revmatoidní artritidě a v neposlední řadě i pro samotné nemocné či jejich rodiny.
Physiotherapeutic procedures in patients with rheumatoid arthritis with maximum difficulties in the joints of the hand area
Keywords: revmatoidní artritida; nesteroidní antirevmatika; ranní ztuhlost; terapie; ruční klouby; rheumatoid arthritis; NSAIDs; morning stiffness; therapy; hand joints