Kniha na cestě od rukopisu ke čtenáři - Uhlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se věnuje fenoménu knihy jako klíčovému komunikačnímu nástroji autora (uměleckého i neuměleckého) textu se čtenářem. Materiální objekt kniha je podrobně zkoumán jako výrobek, zboží i objekt estetického zájmu. Práce se zaměřuje především na tyto otázky: Co vše se děje s textem od momentu odevzdání rukopisu do nakladatelství do chvíle, kdy jej čtenář vezme poprvé do ruky? Jaké subjekty, instituce či zájmy vstupují (či mohou vstoupit) během výroby, distribuce a prodeje knihy do hry a jaká je jejich role? Jaká je podoba a funkce grafických a peritextových složek knihy? Všechny otázky jsou zodpovězeny s ohledem na současný stav české knižní kultury.
A Book on its way from a Manuscript to the Reader
Keywords: kniha; knižní kultura; knižní trh; nakladatelství; grafika; peritext; epitext; book; literary culture; book market; publishing; graphics; peritext; epitext